Keresés a weboldalon:
2018 március 21, szerda
Klaudia napja van

Események a jövőben

21
Mar
Hangverseny ajánló
16:00- az Ifjúsági hangversenybérlet 3. előadása: Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának Szimfonikus Zenekara: MIÉRT SZIMFONIKUS? szimfonikus zenekari koncert
22
Mar
Színház ajánló
19:00- Az Erkel-bérlet 3. előadása: CARMEN
26
Mar
Dunakömlődi Faluház ajánló
14:00-16:00 Nyugdíjas teadélután
26
Mar
Dunakömlődi Faluház ajánló
16:00- Egészségünkre! előadássorozat: dr. Hajdók Gizella a Borostyán patika dunakömlődi fiókpatikája vezetőjének előadása: A gyógyszerekről – a gyógyszerész szemével
26
Mar
Egyéb ajánló
19:00-21:00 DUMASZÍNHÁZ - Three Stars: KORMOS ANETT, MOGÁCS DÁNIEL, FELMÉRI PÉTER
27
Mar
Dunakömlődi Faluház ajánló
16:30- MESEKLUB - Kézműves foglalkozás, fakanálnyúl készítés, tojáskeresés, társasjátékozás
29
Mar
Egyéb ajánló
18:00- Marton Renáta NLP Life Coach életvezetési tanácsadó előadása: A SZAVAK EREJE - Kapcsolatok – kapcsolódások. Közösség kontra egyéniség.
30
Mar
Esemény ajánló
ZÁRVA tart a Csengey Dénes Kulturális Központ, az Információs Iroda, a Csengey Dénes Kulturális Központ Könyvtára és a Dunakömlődi Faluház
01
Apr
Esemény ajánló
ZÁRVA tart a Csengey Dénes Kulturális Központ, az Információs Iroda, a Csengey Dénes Kulturális Központ Könyvtára és a Dunakömlődi Faluház
02
Apr
Esemény ajánló
ZÁRVA tart a Csengey Dénes Kulturális Központ, az Információs Iroda, a Csengey Dénes Kulturális Központ Könyvtára és a Dunakömlődi Faluház
04
Apr
Színház ajánló
19:00- A Honthy Hanna-bérlet 2. előadása: Máté Péter - S. Nagy István: EGY DARABOT A SZÍVEMBŐL
06
Apr
Dunakömlődi Faluház ajánló
16:30- SZEDD MAGAD! – szemétszedési akció a falu és környéke tisztaságáért
07
Apr
Egyéb ajánló
10:00-18:00 TAVASZNYITOGATÓ CSALÁDI NAP
09
Apr
Kiállítás ajánló
09:30- Kiállítás megnyitó - Paks Kistérségi Szociális Központ fogyatékosok és idősek Kereszt utcai Nappali Ellátó Intézményének gondozottjai által készített alkotások

Rólunk

„S a jegenye – zöld máglya – égre lobbant
a pusztában: - s hol tornyok nincsenek,
harang se zeng, hirdeti roppant
hitét, kiáltva, fényben, viharokban:
Gyermekek, népek, erre jöjjetek!
(…)
Ilyen kivántam lenni én is, ott a
homokba szúrt nyárfa: - a tanitó,
ki fénybe tör, ragyogó hit a lombja,
irány azoknak, jel és biztató,
kik jönnek barázdákban botladozva.”

(Váci Mihály)


A Cseresznyéskert Erdei Iskola Pakstól 7 km-re Cseresznyéspusztán, csendes és barátságos környezettel várja vendégeit.
A Németkér és Csámpa közötti síkságon barangolva azt hihetné az ember, hogy a Duna-Tisza közének kellős közepén jár. Paks határának, vagyis Cseresznyésnek ez a darabja valójában az Alföld szerves része, homokos, lankás terület.
Az oktatás alapvető célja a természettel való harmonikus együttélés megtanítása és gyakorlása mindez játékos körülmények között. Az erdei iskola 40+4 férőhellyel rendelkezik. Az épületben a szobákon kívül 2 beltéri foglalkoztató és 1 nagy étkező helyezkedik el. Az épület kiváló helyszínt biztosít táborok, konferenciák, továbbképzések, osztálykirándulások és találkozások lebonyolításához is.
A programok fő helyszíne a fedett kültéri foglalkoztató, itt különböző kézműves oktatásokat tartunk, illetve az erdei túrák során begyűjtött növényeket és rovarokat határozzuk meg.
Emellett udvari tűzrakóhellyel és egy égetőkemencével is rendelkezik az iskola.
A környék élővilágának megfigyelését szolgálja az udvarunkon épült hatalmas madárles.
A madarász csoportban mindenkinek biztosítunk távcsövet, de nemcsak nézzük, hallgatjuk is a messzebbre elhelyezkedő állatokat, megbecsüljük távolságukat és irányukat.
Iskolánk 40 db különböző méretű kerékpárral rendelkezik, melyekkel a gyerekek bejárhatják a környék településeit, vagy ügyességi feladatokban tehetik próbára tudásukat és egyensúlyérzéküket.
A Cseresznyéskert Erdei Iskola kiváló adottságai a paksi, valamint a környékbeli közösségek és általános iskolák számára már több mint 10 éve egyszerre biztosítják a szórakozást és a tanulást.
Az épület akadálymentesített.
Az iskolai szorgalmi időszakban erdei iskolaként működik, míg június közepétől 3 héten keresztül általános iskolások nyári tábora, azt követően igény szerint bármilyen szabadidős program rendezhető, hétvégeken családi, baráti összejövetelekre, találkozókra kiválóan alkalmas.
A jelenleg összeállított erdei iskola programok, modulok Cseresznyéspusztán és Pakson kialakult természeti és épített környezetet, hagyományokat, értékeket úgy mutatják be, hogy a résztvevők közben valami egyedit és újat tanuljanak, olyat amit ilyen formában nem tudnak az iskolákban elsajátítani.

A 2001. márciusi Erdei Iskola Műhelysorozaton és Konferencián elfogadott, az Erdei Iskola Programban hivatalosan használatos definíció:
„Az erdei iskola sajátos, a környezet adottságaira építő nevelés- és tanulás-szervezési egység. A szorgalmi időben megvalósuló, egybefüggően többnapos, a szervező oktatási intézmény székhelyétől különböző helyszínű tanulásszervezési mód, amelynek során a tanulás a tanulók aktív, cselekvő, kölcsönösségen alapuló együttműködésére épül. A tanítás tartalmilag és tantervileg egyaránt szorosan és szervesen kapcsolódik a választott helyszín természeti, ember által létesített és szociokulturális környezetéhez. Kiemelkedő nevelési feladata a környezettel harmonikus, egészséges életvezetési képességek fejlesztése, és a közösségi tevékenységekhez kötődő szocializáció".

A jack's hill FILM által, a Dél-dunántúli Ökoturisztikai Klaszter megbízásából készített filmet a Cseresznyéskert Erdei Iskoláról itt tekintheti meg.


Hírlevél feliratkozás

Hírek? Újdonságok? Programok? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből megkaphassa mindezt e-mail címére!
Paksi Közművelődési Nonprofit Kft.
Csengey Dénes Kulturális Központ

Cím: 7030 Paks, Gagarin u. 2.
Telefon: 06-75/830-350
Fax: 06-75/519-088
E-mail: info@paksivmk.hu
© 2014 Minden jog fenntartva.
Paksi Közművelődési Nonprofit Kft.
Fejlesztő és design: impressive.hu & TuckyDesign